Uncategorized
Mer kramar åt folket
14 oktober, 2019
0

Med en kopp kaffe i handen och klassisk musik i hörlurarna, känner jag mig inspirerad till att börja blogga för älska livet. Hösten 2019 är redan i full fart, vilket för många har betytt en start på någonting nytt, eller en fortsättning på t.ex. skolan. Kanske har du precis börjat studera, kanske ska du äntligen läsa den där boken du tänkt så länge, eller kanske har du förlovat dig! För många innebär hösten också en ny termin på skolan. Plugg, prov, träningar, kompisar, relationer…

 

Hösten kan även upplevas som en jobbig och dyster period på året. Solljuset som så troget lyst under de varma sommardagarna, börjar sakta men säkert visa sig allt mindre. Förutom de konstant minskande soltimmarna, kan det vara saker i ens privatliv som inte står till så bra. Det kanske är jobbigt hemma, i skolan, relationer… Det kan vara svårt att veta vad personen bredvid går igenom, vilka tankar och känslor han eller hon bär på. Hösten är en tid då vi verkligen behöver varandra; en tid för att kramas och lyfta upp varandra. 

 

I artikeln “Beröring & sociala relationer: om det läkande må-bra hormonet oxytocin” från medisera diskuteras den positiva effekten fysisk beröring har på hälsan. Vid fysisk kontakt frisläpps oxytocin; ett hormon som framförallt främjar den mentala hälsan på olika sätt. Hormonet minskar känslor av aggression, ångest och skapar en känsla av tillit. Oxytocin kan även hjälpa mot stress! (Källa: https://medisera.se/beroring-sociala-relationer-om-det-lakande-ma-bra-hormonet-oxytocin/)

Det här händer alltså exempelvis vid en kram, som också fungerar som en bra tröstmetod; vid rätt tidpunkt kan en kram vara bättre än tusen ord… 

 

Oavsett om livet är på topp eller om du går igenom något jobbigt, så vill jag uppmuntra dig till att inte snåla med kramarna. Din kram kan lysa upp någon annans dag utan att du vet om det. De förebyggande effekter mot stress är något vi alla behöver: småbarnsföräldrar, studenter osv:-)  Och du får själv ta del av alla positiva hälsoeffekter av kramen: win win! 

/Melissa på kansliet